Inhoud
Zit je al een tijdje niet lekker in je vel, twijfel je of je depressief bent, of denk je: “Oké, ik weet nu dat ik een depressie heb, maar hoe kom ik er vanaf?” Behandeling van een depressie is vaak een proces met meerdere stappen. In dit artikel kijken we naar diverse behandelopties, van professionele therapie tot zelfhulp. Want als je je somber en lusteloos voelt, is het fijn om te weten dat er wel degelijk manieren zijn om de neerwaartse spiraal te doorbreken
Laten we stilstaan bij een cruciale vraag: waarom zou je überhaupt hulp zoeken? Soms hoor je mensen zeggen dat ze hun depressie “wel uitzitten,” dat het vanzelf overgaat of dat ze niemand willen lastigvallen. Maar een depressie kan je leven stevig beperken. Je kunt merken dat je stemming, concentratie, motivatie en zelfs je lichamelijke gezondheid achteruitgaan.
Hoe langer je rondloopt met somberheid, hoe groter de kans dat negatieve denkpatronen zich vastzetten. Een goede behandeling kan je helpen die ketens te doorbreken. Het gaat niet om ‘zwakte,’ maar om erkennen dat depressie vaak het resultaat is van allerlei factoren—lichamelijk, mentaal en sociaal. Hulp zoeken is dus juist een daad van moed en zelfzorg.
Ga je voor het eerst op zoek naar hulp, dan kan het overweldigend zijn: je stuit op verschillende therapievormen en behandelmethoden, elk met hun eigen aanpak en voordelen. Welke kies je? Hieronder vier belangrijke vormen die vaak worden ingezet bij depressie.
Cognitieve gedragstherapie is een van de meest bekende en onderzochte behandelingen voor depressie. CGT richt zich op de manier waarop je denkt (cognitie) en op je gedrag. Veel mensen met depressie hebben hardnekkige, negatieve overtuigingen zoals “Ik kan niks,” of “Niemand vindt mij aardig.” In CGT leer je die gedachtepatronen te herkennen en uit te dagen, zodat je ze kunt vervangen door realistischere gedachten die minder somber maken. Daarnaast doe je gedragsmatige oefeningen. Als je bijvoorbeeld geneigd bent om alles te vermijden, ga je stapsgewijs weer kleine uitdagingen aan, waardoor je succeservaringen opdoet en je zelfvertrouwen groeit. CGT is vrij gestructureerd en doelgericht, wat voor veel mensen prettig is.
Een andere therapievorm die in opkomst is, heet ACT. Waar CGT zich vaak richt op het veranderen van je gedachten, focust ACT zich meer op de relatie die je hebt met die gedachten. Met andere woorden, je leert hoe je negatieve gedachten kunt erkennen zónder dat je erdoor wordt meegesleept.
ACT is gebaseerd op het idee dat je niet altijd controle hebt over wat er in je hoofd verschijnt, maar wel over hoe je erop reageert. Een kernonderdeel is het ontdekken van jouw persoonlijke waarden en je daarop richten. Stel dat jij familie en gezondheid belangrijk vindt, maar je depressie je daar steeds van afleidt. Met ACT leer je, ondanks je somberheid, tóch stappen te zetten richting wat jij waardevol vindt—en daarmee kan je leven weer meer betekenis krijgen.
EFT (Emotionally Focused Therapy) legt de nadruk op het onderzoeken en begrijpen van je emoties. Hoewel EFT vaak bekendstaat als relatietherapie, wordt het ook individueel ingezet. Bij depressie kan het zijn dat je bepaalde gevoelens hebt weggestopt of moeilijk vindt om te uiten. In EFT leer je die emoties te herkennen, te benoemen en er ruimte voor te maken, in plaats van ze te onderdrukken.
Door meer verbinding te maken met wat er diep vanbinnen speelt—denk aan verdriet, angst, of eenzaamheid—kun je langzaamaan beter begrijpen waarom je zo somber bent. Tegelijkertijd leer je hoe je op een gezondere manier om kunt gaan met emoties die je normaal gesproken te overweldigend vindt.
Schematherapie kijkt naar diepgewortelde patronen (schema’s) die vaak in de jeugd zijn ontstaan en die je huidige gedrag en gevoel kleuren. Misschien voel je je snel afgewezen of ben je voortdurend op zoek naar bevestiging, omdat je ooit het idee hebt meegekregen dat je “niet goed genoeg” bent. Depressie kan onderdeel zijn van zo’n destructief schema, waarin je jezelf keer op keer naar beneden haalt of kiest voor relaties en situaties die je somber houden.
In schematherapie breng je die schema’s in kaart en leer je alternatieve, gezondere manieren om met situaties om te gaan. Dat kan confronterend zijn, omdat je oude pijn en overtuigingen onder de loep neemt. Toch kan het juist heel bevrijdend werken, omdat je ontdekt dat je niet voor altijd gevangen hoeft te zitten in die negatieve patronen.
Neem vandaag de eerste stap en plan een vrijblijvende kennismaking.
Bij depressie denken veel mensen ook aan antidepressiva. Medicatie kan een belangrijke rol spelen, met name bij zwaardere of langdurige depressies. Het is echter niet voor iedereen de eerste keuze.
Antidepressiva beïnvloeden de balans van bepaalde chemische stoffen in de hersenen, zoals serotonine. Hierdoor kunnen sombere gevoelens in intensiteit afnemen. Het is echter geen wondermiddel dat je problemen oplost. Vaak heb je een paar weken nodig voordat je effect merkt, en bijwerkingen zijn niet uitgesloten.
Medicatie kan wel ruimte creëren om actiever deel te nemen aan therapie of je dagelijkse leven. Voor mildere depressies is het echter vaak niet noodzakelijk. Bespreek dit altijd met je huisarts of psychiater om te kijken wat bij jou past.
Doe de korte zelftest en maak jouw mentale balans op.
Of je nu kiest voor CGT, ACT, EFT of schematherapie—er zijn ook praktische leefstijlmaatregelen en zelfhulptips die je kunnen ondersteunen.
Als je depressief bent, kan elke dag een eindeloos moeras lijken. Door vaste momenten in te bouwen—opstaan, eten, slapen—stel je een soort mini-kompas voor je geest. Dit helpt om niet volledig te verzanden in chaos of doelloosheid.
Een depressie neemt vaak je hele gedachtenwereld over. Probeer af en toe iets te doen wat je vroeger leuk vond, ook al heb je er nu misschien weinig zin in. Een korte wandeling, een klein klusje in huis of een kop thee met een vriend(in) kunnen je hersenen even op een ander spoor zetten.
Je hoeft geen marathon te rennen, maar regelmatig bewegen heeft veel positieve effecten. Een simpele wandeling in het park of een stukje fietsen kan zorgen voor de aanmaak van endorfine en andere stofjes die je stemming verbeteren. Plus: je brein krijgt even lucht en je doorbreekt de passiviteit.
Denk aan ademhalingsoefeningen of mindfulness. Ook binnen ACT of CGT krijg je soms huiswerkopdrachten die je thuis kunt doen, zoals het bijhouden van je gedachten of oefenen met accepteren van negatieve gevoelens. Door kleine opdrachten serieus te nemen, profiteer je maximaal van je therapie.
Soms is zelfhulp al een grote stap. Maar als je merkt dat je blijft hangen in somberheid, is het verstandig om op tijd professionele hulp in te schakelen. Ook als je al in therapie bent, is het goed om je behandelaar te vertellen wanneer de klachten niet verbeteren of zelfs verergeren.
Een van de meest gestelde vragen is: “Welke therapievorm past bij mij?” Dat hangt af van je klachten, je persoonlijkheid en wat je prettig vindt. Alle hierboven genoemde therapievormen kunnen effectief zijn bij depressie, maar ze hebben elk een eigen insteek.
Denk na over wat je aanspreekt. Wil je bijvoorbeeld graag praktisch aan de slag met huiswerkopdrachten, dan is CGT of ACT misschien meer jouw stijl. Trek je liever wat meer tijd uit om emotionele blokkades te ontrafelen, dan neig je wellicht naar EFT of schematherapie.
Vertrouwen en klik
Daarnaast is de klik met je behandelaar enorm belangrijk. Voelt de therapeut betrouwbaar, heb je het idee dat hij/zij je begrijpt en kun je vrijuit praten? Zo niet, dan is het prima om verder te zoeken. Het is jouw proces, dus jij mag daarin leidend zijn.
Depressie kan isolerend werken. Het kan voelen alsof je helemaal alleen bent in je strijd. Toch kan het helpen om mensen in je omgeving (familie, vrienden, collega’s) te betrekken. Vertel hoe je je voelt, voor zover je dat kunt of wilt. Soms is het fijn als iemand gewoon even luistert, of als er een vriend(in) is die met je meegaat naar die eerste therapiesessie.
Je omgeving kan je motiveren om die dagelijkse wandeling te maken of even te checken of je je oefeningen doet. Weet wel dat ze niet je therapeut zijn. Het is belangrijk dat je je steun zoekt op verschillende vlakken, zodat je je naasten ook niet overbelast.
Zelfhulp en leefstijlaanpassingen kunnen veel betekenen, zeker bij milde klachten. Maar er zijn ook momenten waarop professionele hulp onmisbaar wordt. Bijvoorbeeld als:
In al deze gevallen is het verstandig contact op te nemen met de huisarts, een psycholoog of een GGZ-instelling. Wacht niet tot de situatie onbeheersbaar wordt.
Misschien voelt depressie als een diepe put zonder uitweg. Toch is er in de meeste gevallen veel mogelijk. Of je nu kiest voor CGT, ACT, EFT of schematherapie—met de juiste inzet en begeleiding kun je patronen doorbreken die je in je somberheid gevangen houden.
Het is waar dat herstellen vaak met vallen en opstaan gaat. Je kunt terugvallen, teleurgesteld zijn of denken dat je nooit meer beter wordt. Maar elke stap die je zet—hoe klein ook—brengt je iets dichter bij de deur die naar meer licht en lucht leidt.
Je hoeft dit niet alleen te doen. Hulp vragen is niet iets om je voor te schamen; het laat juist zien dat je je eigen welzijn serieus neemt. Als je er klaar voor bent om de volgende stap te zetten, kun je via de contactpagina onderaan een vrijblijvende kennismaking of intake inplannen.
Depressie behandelen is een veelzijdig proces: soms kort en praktisch, soms diepgravend en emotioneel. De ene persoon vaart wel bij CGT, de andere bij ACT, EFT of schematherapie. En zelfs als je voor een bepaalde therapie kiest, kun je onderweg ontdekken dat een andere aanpak beter aansluit. Dat is allemaal oké; het belangrijkste is dat je in beweging blijft en jezelf de kans geeft om te groeien.
Of je nu net begint met zoeken naar hulp of al een eind op weg bent, onthoud dat elk mens een eigen tempo en route heeft. Geen enkel traject is perfect of lineair. Met geduld, (zelf)compassie en de juiste ondersteuning is de kans groot dat je uiteindelijk meer veerkracht ontwikkelt—zodat je weer kunt genieten van al die dingen die het leven de moeite waard maken.
Meer lezen
Depressie en werk
Waarom ben ik toch zo moe?
Depressie, angst, burnout?
Neem vandaag de eerste stap en plan een vrijblijvende kennismaking.
© 2025 Unhooked All Rights Reserved
Unhooked
Goeman Borgesiuslaan 77
3515 ET Utrecht
be.unhooked@gmail.com
0618242420
KVK 92353118
BIG 69933821925