Inhoud
Weet je wat echt frustrerend kan zijn? Als je ’s ochtends moeizaam je bed uit rolt, al met een knoop in je maag vanwege de werkdag die voor je ligt. Je probeert jezelf te motiveren: “Kom op, vandaag wordt beter,” maar het voelt alsof je door stroop loopt. Misschien herken je dit als een incidenteel dipje, maar soms is er meer aan de hand—soms is er sprake van een depressie die nauw verweven raakt met je werksituatie.
In mijn psychologiepraktijk Unhooked zie ik regelmatig mensen die zeggen: “Ik voel me uitgeblust en verdrietig, maar vooral als ik aan werk denk.” Depressie en werk kunnen elkaar versterken: aan de ene kant kan stress je somberheid aanwakkeren, aan de andere kant kan je stemming je prestaties en energielevel beïnvloeden, waardoor je je op kantoor steeds slechter voelt. Laten we eens kijken hoe dit fenomeen eruitziet en wat je eraan kunt doen.
Eerlijk? Veel mensen lopen langer door met depressieklachten dan goed voor ze is. Waarom? Omdat ze denken dat het “erbij hoort.” Je hebt deadlines, je wilt collega’s niet teleurstellen, en dus zet je telkens je beste beentje voor. Maar uiteindelijk raakt de rek eruit.
Depressieklachten op het werk kunnen zich uiten in:
Het is niet altijd eenvoudig om zelf te zien dat deze klachten wijzen op een depressie. Soms denk je dat je gewoon ‘even door moet bijten’ of dat je uit je comfortzone moet stappen. Zeker jonge professionals en millennials, die tussen de 20 en 40 jaar oud zijn, hebben vaak de neiging zich aan te passen aan de hoge verwachtingen om hen heen. Toch is het goed om te beseffen dat langdurig sombere gevoelens nooit iets zijn om te bagatelliseren.
Een veelgehoorde vraag is: hoe komt het dat werk en depressie zo vaak hand in hand gaan? Werken is toch juist goed voor je, omdat je structuur en financiële zekerheid hebt? Ja, in theorie wel. Tegelijkertijd kan je baan ook een broedplaats zijn voor stress, zelftwijfel en gepieker.
We willen allemaal laten zien dat we ons mannetje (of vrouwtje) staan. Je wilt tonen dat je waardevol bent voor het team, dat je die uitdagende klus wél aankunt. Maar als die drang té hoog wordt, kan het je uitputten. Er ontstaat een vicieuze cirkel: je vermoeidheid neemt toe, je concentratie zakt, en daardoor ga je misschien fouten maken—wat je gevoel van eigenwaarde een flinke knauw geeft.
Sommige werkplekken hebben een geweldige bedrijfscultuur, maar dat geldt lang niet overal. Als je je niet gehoord voelt door je leidinggevende of als er sprake is van pesterijen of onveilige omgangsvormen, kunnen depressieve gevoelens zich sneller ontwikkelen of verergeren.
Misschien werkt iedereen om je heen altijd hard door, neemt niemand pauze, of wordt er met argusogen gekeken naar wie ‘te vroeg’ naar huis gaat. Je wilt niet onderdoen voor je collega’s en dus ga je door—even volhouden. Maar als je klachten hebt die wijzen op depressie, voelt die druk als een strop om je nek.
Weet je nog? Werk is niet alleen een plek om geld te verdienen, maar ook een plek waar je sociale contacten opdoet en een stuk identiteit ontleent. Depressie kan juist in deze context pijnlijk naar voren komen, omdat je hier zo’n groot deel van je tijd doorbrengt.
Zodra depressieklachten aan de oppervlakte komen, is de manier waarop je werkomgeving reageert ontzettend belangrijk. In het beste geval heb je een werkgever die open communiceert en ruimte biedt voor een eerlijk gesprek. Maar niet iedereen heeft zo’n omgeving.
Soms zijn het je directe collega’s die signalen oppikken. Ze merken dat je stiller bent, vaker fouten maakt of duidelijk oververmoeid bent. Als collega kun je het verschil maken door een luisterend oor te bieden. Niet door met ongevraagd advies te komen, maar door simpelweg te vragen: “Hoe gaat het écht met je?” Dat kan al een wereld van verschil zijn voor iemand die met depressieve gevoelens worstelt.
Let wel, je bent niet de therapeut van je collega—dat is een valkuil. Het is fantastisch als je begrip toont, maar het is niet jouw taak om die persoon te ‘redden.’ Het is eerder belangrijk dat je aanmoedigt om professionele hulp te zoeken.
Doe de korte zelftest en maak jouw mentale balans op.
Misschien zit je nu al thuis omdat je lichaam en geest riepen: “Stop!” Of je bent bang dat je in de nabije toekomst uitvalt als je zo doorgaat. Dat kan een angstig gevoel geven, zeker als je afhankelijk bent van je inkomen. Toch is het vaak beter om op tijd gas terug te nemen dan om koste wat kost door te gaan.
Het klinkt als een open deur, maar het begint met erkennen dat je situatie niet houdbaar is. Praat erover met je leidinggevende of HR-afdeling en geef aan dat je tegen grenzen aanloopt. Je hoeft niet elk detail van je klachten bloot te leggen, maar een open gesprek kan wel duidelijk maken dat er iets moet veranderen.
Overweeg om langs de huisarts te gaan en te vragen om een verwijzing naar een psycholoog. Ook kun je soms via de bedrijfsarts in contact komen met hulpverleners die gespecialiseerd zijn in werkgerelateerde klachten. In mijn praktijk Unhooked bekijk ik met cliënten hoe hun werkomgeving en hun persoonlijke uitdagingen samenhangen. Soms is die link overduidelijk (een conflict met de baas), soms zit het dieper (onverwerkte stress of perfectionisme).
Als je eenmaal (gedeeltelijk) uitvalt, is een helder re-integratieplan belangrijk. Ga in gesprek met de bedrijfsarts: welke taken kun je eventueel wel oppakken, en op welke momenten heb je rust nodig? Soms helpt het om taken die veel stress geven te vermijden totdat je verder in je herstel zit. Vaak is het beter om juist heel geleidelijk terug te keren, zodat je niet in één klap weer vol in die hectiek zit.
Kleine tip: Luister naar je lichaam. Als de spanning te hoog oploopt, zeg dan niet automatisch “Het komt wel goed.” In de meeste gevallen is het slim om professionele begeleiding te zoeken voordat je helemaal vastloopt.
We gaan het hebben over iets wat mensen vaak onderschatten: preventie. Je hoeft niet eerst keihard onderuit te gaan voordat je jezelf toestaat om iets aan je situatie te veranderen. Vooral voor millennials en Gen Z’ers, die in een maatschappij met talloze prikkels leven, is het belangrijk om vroeg te leren luisteren naar je grenzen.
Het klinkt misschien cliché, maar als je structureel in je vrije tijd nog mailtjes beantwoordt en voortdurend met je hoofd bij werk zit, dan mis je de nodige ontspanning. Dat kan leiden tot chronische stress, en als die stress onbehandeld blijft, kun je in een depressie belanden.
Of je nu een fanatieke sporter bent of niet—bewegen is een bewezen manier om je stemming te verbeteren. Wandelen tijdens de lunchpauze kan al een groot verschil maken. Het klinkt simpel, maar is o zo effectief.
Ga eens na hoe je tegen jezelf praat. Heb je een sterke innerlijke criticus die roept: “Zie je wel, je kunt niks!” Dan is de kans groot dat die zelftwijfel verergert als het tegenzit op werk. Deze criticus herkennen en hier minder in meegezogen worden, brengt weer luchtigheid en speelsheid terug in je werk.
We leven in een tijdperk waarin e-mails en appjes dag en nacht binnenkomen. Stel jezelf de vraag: moet ik overal direct op reageren? Durf “nee” te zeggen als je al overloopt. Dat is niet egoïstisch, maar juist noodzakelijk om overeind te blijven.
Even een persoonlijk zijspoortje: Ik sprak laatst iemand die zei dat hij constant bang was dat hij iets zou missen als hij niet meteen reageerde op berichten van zijn manager. Uiteindelijk bleek dat zijn manager het helemaal niet erg vond als hij een dag later pas reageerde. Soms zit de druk in je eigen hoofd en niet bij de ander.
Je kunt lang twijfelen: “Ben ik nu echt depressief of is het gewoon een zware periode?” Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden, maar er zijn wel wat signalen die aangeven dat professionele hulp verstandig is:
Twijfel je? Het kan geen kwaad om gewoon eens met je huisarts te praten. Of om een intake te doen bij een psycholoog en te kijken of er sprake is van depressie of iets anders. Ervaringsdeskundigen zeggen vaak: had ik dit maar eerder gedaan.
In mijn praktijk Unhooked komen regelmatig mensen binnen die eerst denken dat ze alleen een beetje gestrest zijn. Ze noemen klachten als: “Ik slaap slecht, ik ben chaotisch, ik kan niet meer genieten van mijn werk.” Wanneer we samen verder praten, blijkt er soms toch een onderliggende depressie te spelen.
We kijken dan naar psychologische factoren: hoe denk je over jezelf, welke verwachtingen heb je, en in hoeverre vind je steun in je omgeving? Veel mensen leggen de lat torenhoog: “Ik moet succesvol, sociaal en energiek zijn, want anders val ik door de mand.” Zo’n innerlijke druk kan keihard aanslaan wanneer er op het werk iets misgaat of als je privé ook problemen ervaart.
Als je vervolgens in een negatieve spiraal terechtkomt, begint werk een bron van angst en uitputting te worden. Sommigen klampen zich vast en gaan nóg meer uren maken—uit angst om als zwak te worden gezien. Anderen vermijden werk juist en melden zich ziek, maar voelen zich daar dan schuldig over.
Hoe pakken we dat aan?
Eerlijk is eerlijk, het kan even duren voordat je hier de vruchten van plukt. Maar meestal merken mensen al snel dat ze weer wat lucht krijgen: dat het niet allemaal om werk draait en dat je het recht hebt om ook mentaal gezond te blijven.
Depressie en werk raken elkaar op vele fronten, zeker als je werk een groot deel van je leven uitmaakt. Maar onthoud: je werk definieert niet wie je bent. Het kan een bron van voldoening zijn, maar ook een valkuil als je te veel druk voelt of kampt met perfectionisme.
Misschien herken je jezelf in de verhalen hierboven. Of misschien zie je het bij een collega. Hoe dan ook, depressieve klachten moet je niet wegstoppen. Hoe spannend het ook is, praten met een professional is vaak de eerste stap naar verlichting.
Soms is een kleine aanpassing—zoals structureel pauze nemen, eerlijk communiceren of je werkdagen in overleg verminderen—al een grote opluchting. Andere keren is er intensievere begeleiding nodig. Maar je staat er niet alleen voor. Er zijn bedrijfsartsen, psychologen, en soms zelfs interne coaches die je kunnen bijstaan.
Reminder: Het is oké om toe te geven dat je het niet allemaal alleen kunt dragen. Sterker nog, dat is een teken van zelfkennis en moed. Dus wees niet bang om hulp te zoeken als je merkt dat je werk je neerslachtig maakt en je in een depressieve spiraal trekt.
Je verdient het om met een licht gevoel aan je werkdag te beginnen, of in elk geval zonder een constante sombere wolk boven je hoofd. En als je die wolk toch ervaart? Laat je niet tegenhouden om stappen te zetten. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Neem vandaag de eerste stap en meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking.
© 2025 Unhooked All Rights Reserved
Unhooked
Goeman Borgesiuslaan 77
3515 ET Utrecht
be.unhooked@gmail.com
0618242420
KVK 92353118
BIG 69933821925